Светската климатска конференција на Обединетите нации (COP24) моментално се одржува во Катовице, Полска. За време на конференцијата, учесниците се повикуваат да креираат „Правилник“, систем на заеднички правила за спроведување на обврските преземени во Париз во 2015 година.
„COP ја признава одговорноста на индустриската храна во создавањето на емисии на стакленички гасови“, вели Урсула Хадсон, претседател на Слоу Фуд Германија и член на Извршниот комитет на Слоу Фуд.
„Ние знаеме дека земјоделството и користењето на земјиштето генерално предизвикуваат четвртина од вкупните емисии на стакленички гасови на глобално ниво (IPCC). Во Европа, ако ја вклучиме и енергијата потрошена за одгледување и производство на храна, транспорт, ладење и подготовка, цифрата се зголемува до 40%.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabay