Бобан Симоновски, Шеф за Гинис

Ја зготвил највкусната рибја чорба од која јадел цел Ниш, а во Гинисовата книга на рекорди планира да влезе со најголемата количина полжави зготвени до сега. Има едно чудо медали, и уште многу години пред себе, но веќе го знае својот наследник- седумгодишниот Јован кој веќе се подготвува да тргне по стапките на тато.

581

Уште еден од фамозната шесторка од ММЦЦ (Macedonian Multiethnic Culinary Chefs), познато и како здружение на најдобрите македонски готвачи, е и нашиот соговорник, Бобан Симоновски.

Иако сите тие имаат слични приказни за своите почетоци и секој во свое време, учел во истото средно угостителско училиште „Лазар Таневски“ во Скопје, се помагаат помеѓу себе и се дел од истото семејство (ММЦЦ), го печеле занаетот во различни кујни и секој од нив има свој личен печат, своја специјалност, но и свои идеи и планови.

Шеф Бобан Симоновски е познат по својата рибја чорба која ја подготвувал на еден кулинарски натпревар во Ниш и тоа во количина доволна за цел Ниш, а сега, со ресторанот „Еквилибриум“ кадешто е шеф на кујна, се подготвува да влезе и во Гинис, но не со рибјата чорба, туку со огромната количина полжави кои планира да ги зготви.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...