Шеф Зоран Андонов: Никој не веруваше во мене

Бил најлош ученик во цела генерација во основно, правел многу глупости, па во паралелката за готвачи во средното училиште во Гевгелија се запишал од немајкаде, едноставно зашто таму се запишувале најслабите ученици. Но кога почнале со праксата, се вљубил во готвењето. Работи од 16 години и постојано ниже успеси и „заработува“ медали на сите интернационални кулинарски натпревари.

2261

Здружението на готвачи кое се роди под името „Macedonian multiethnic culinary chefs“ (MMCC) ги обединува најдобрите македонски готвачи меѓу кои е и тој – Зоран Андонов. Последните две години работеше во ресторанот „Шалом“ во Струмица, па патиштата постојано ни се разијдуваа, но конечно, пред неколку дена успеавме да се договоривме да го направиме интервјуто.

Го прашав како се запознал со останатите готвачи од здружението за кои веќе многу пати досега сум се уверила дека многу се почитуваат, соработуваат и победуваат на многу интернационални натпревари на кои учествуваат заедно како екипа, но и поединечно во одделни категории.

Вели, „прво се запознав со Никола (Мишковски, од Брза кујна“ кој е сега единствениот од здружението со кој сѐ уште немаме интервју во „Арт кујна“), бидејќи заедно бевме дел од првото македонско кулинарско реално шоу „Во оган“ кое одеше на ТВ Канал 5 пред речиси 10 години.

Потоа се запознав и со останатите, преку работата. Јас и Мајно (Зоки Мајновски од „Естел“) сме најстари, а другиве (Бобан Симоновски од „Еквилибриум“ и Дејан Карапеев кој работи на брод за компанијата „Аборда јахтинг“) се помлади од нас, но не и помали мајстори“.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...