Марко Џурашевиќ е фанатик во својата работа, шеф кој во гастрономијата заталкал случајно, а продолжил да работи со цело срце и душа посветено и страсно повеќе од 25 години.
Хрватската јавност слушна за него и за ресторанот во кој тој ги прави своите гастрономски чудесија – ресторанот „Портофино“ во Сплит, кога во јуни годинава таму бил организиран гастрономски настан инспириран од историско-културното наследство на Хрватска.
Токму овој голем, но скромен мајстор со својата екипа готвачи и помошници ги подготвил спектакуларните следови во кои уживале сите присутни.
Станува збор за одбележување 40 години од УНЕСКО-вата заштита на Диоклецијановата палата, настан за кој пишувале сите хрватски медиуми поради необичното мени на кое главен акцент бил ставен на гарумот, заборавена состојка од историјата, продукт од ферментирани изнутрици од сина риба која ја употребувале старите Римјани како додаток во јадењата што ги приготвувале за своите декадентни забави. Освен ова, на менито во Портофино имало и многу други гастрономски специјалитети од времето на центурионите, меѓу кои и див гулаб.
Целиот текст побарајте го на порталот „Арт кујна“.