Дали знаевте дека првиот пријавен патент во Кралството на Србите, Хрватите и Словенците бил казанот за ракија? Оваа информација, како и многу други информации за ракијата има во Музејот посветен на ракијата кој се наоѓа под Авала кај Белград. Но за ова другпат.
Во сите бившо-југословенски држави како да нема некој што не е стручен за ракија, а ако некој пијалок е во рангот на национално богатство на речиси секоја земја на Балканот, тогаш тоа е токму ракијата или како што уште често знае да се каже – балканското виски.
Во Србија се тврди дека ракијата е автентичен српски бренд, а ако прашате кај нас, во Хрватска, во Словенија или во Босна, ќе ви го кажат истото – ракијата е хрватски, словенечки, босански, македонски автентичен бренд. И што можеме да заклучиме од ова? Па, ако ме прашате мене, ова значи дека никој не може да каже дека е ракијата негов изум, бренд, дел од неговата и само неговата традиција и култура.
Секоја е поинаква и карактеристична токму за крајот кадешто е направена. Така, за Македонија е карактеристична жолтата ракија, а за Србите сливовата, Хрватите најмногу ја трошат медовата, а Словенците – онаа од јаболки.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.