Шеф Радек Прихонски и неговиот колега и асистент, Михал Суханек, ни ја донесоа чешката кујна во центарот на Скопје. Тие двајца изминативе денови, заклучно со викендов, им овозможија на скопјани да вкусат нешто ново, различно и вкусно.
Шеф Радек Прихонски доаѓа првпат во Македонија, за разлика од неговиот колега кој претходно веќе ја посетил и бил на професионално, кулинарско патување во Охрид. Неговата најдобра дегустација таму била – рибјата чорба.
Шеф Прихонски пак, е воодушевен од нашето овошје и од зеленчукот. Има само пофални зборови за македонската кујна и вели дека Македонија, благодарение на предноста што ѝ ги даваат климата и почвата, има да понуди навистина прекрасно овошје и зеленчук.
„Деновиве јадам само салати и ладни стартери, и тие се одлични! Но, исто така, морам да ги споменам и ќебапчињата – прекрасен локален специјалитет“, вели шеф Прихонски.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.