Шериф Ибиши: Повелете кикирики, лешници, леблебии, но и кафе со наут и со уров

Семејството Ибиши е старо скопско леблебиџиско семејство кое иако повеќе не прави леблебии, има одлични прозводи, од крупните турски и ситните струмички кикирики, па до слаткото од костени и домашните алви и сусамки. Во неговиот дуќан, меѓу другото, можете да слушнете и многу интересни совети. Како на пример, оној за енергетскиот напиток од кафе и уров.

1529

Шериф Ибиши е човекот кој имаше леблебиџилница во скопската населба Тафталиџе 1, во која се навлековме на превкусните крупни турски кикирики, па бевме пресреќни кога пред извесно време откривме каде се преселил – во Порта Буњаковец.

Шериф Ибиши е веројатно последната генерација леблебиџии во неговото семејство во кое откупот, чистењето, печењето на леблебии, кикирики, сончоглед, лешници, бадеми, биле семејна традиција со генерации. Имено, неговиот син, но и останатите помлади членови од семејството, иако помагаат, не се многу заинтересирани за занаетот, туку повеќе за трговија. А правењето леблебии не е само печење, туку е вистински мајсторски занает.

Целиот текст можете да го прочитате на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...