Нашиот домаќин, младиот хрватски шеф Хрвоје Томичиќ не пречека и не угости во семејниот ресторан во Хвар, познат како „Код капетана“, еден од првите ресторани кој прославува 50 години од своето постоење и 20 откако го купил Јурица Томичиќ, татко на нашиот соговорник.
„Како момче татко ми работел во овој ресторан како келнер, како готвач и како се и сешто, како што се работело во тоа време секаде, за разлика од денеска кога точно се знаат обврските на сите. Како и да е, работел тука и сонувал еден ден ресторанот да биде негов. Го купи и веќе 20 години неговиот сон е наша реалност“, раскажува Хрвоје.
Да биде готвач, како што вели, се определил токму поради можноста која му ја отворал семејниот ресторан, но и затоа што на островот нема голем избор: „или во угостителство или треба да продолжите со школување некаде, а јас не бев многу по училиштето“, признава Хрвоје.
Би рекле, на наше задоволство, затоа што неговата храна е нешто што не само што ќе ве најаде, туку ќе си ги излижете сите прсти и ќе уживате со сите свои сетила, не симнувајќи ја насмевката од своето лице.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.