Шеф Хрвоје Томичиќ: За да уживате вистински, мора да ги употребите рацете!

Иако е се уште млад, тој ги има сите манири и таленти на големите светски готвачи, освен надменост, вообразеност и став на сезнајко. Напротив, скромен е, вреден и знае да направи јадење од кое ќе си ги излижете прстите - сите до еден! Тој пак, освен во својата, често ужива и во македонската кујна, во ресторанот на својот пријател од „Стара куќа“.

558

Нашиот домаќин, младиот хрватски шеф Хрвоје Томичиќ не пречека и не угости во семејниот ресторан во Хвар, познат како „Код капетана“, еден од првите ресторани кој прославува 50 години од своето постоење и 20 откако го купил Јурица Томичиќ, татко на нашиот соговорник.

„Како момче татко ми работел во овој ресторан како келнер, како готвач и како се и сешто, како што се работело во тоа време секаде, за разлика од денеска кога точно се знаат обврските на сите. Како и да е, работел тука и сонувал еден ден ресторанот да биде негов. Го купи и веќе 20 години неговиот сон е наша реалност“, раскажува Хрвоје.

Да биде готвач, како што вели, се определил токму поради можноста која му ја отворал семејниот ресторан, но и затоа што на островот нема голем избор: „или во угостителство или треба да продолжите со школување некаде, а јас не бев многу по училиштето“, признава Хрвоје.

Би рекле, на наше задоволство, затоа што неговата храна е нешто што не само што ќе ве најаде, туку ќе си ги излижете сите прсти и ќе уживате со сите свои сетила, не симнувајќи ја насмевката од своето лице.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...