Со лусикатер и пеперкока и здравица со глог, на Св.Луција во шведската резиденција во Скопје

Традиционално, и годинава, шведската амбасада во Скопје организира прослава на Света Луција, празник кој го означува почетокот на Божикните и новогодишните празници. По тој повод во Скопје пристигна шеф Магнус Албректсон кој заедно со македонскиот тим во амбасадата денеска ја подготвува свечената трпеза. Ние веќе ги пробавме традиционалните колачиња лусикатер со шафран и пеперкока со цимет и со ѓумбир и наздравивме со традиционалниот глог

350

Денеска (13 декември) е Денот на Света Луција, која во Шведска ја сметаат за кралицата на светлината. Имено, светлото е главниот момент на денот на Св. Луција, затоа што нејзиното име кое доаѓа од латинскиот збор лукс, значи светло. Денот се слави блиску до најкраткиот ден во годината.

Токму затоа, традиционално, на овој ден се приготвуваат и колачињата лусикатер кои поради шафранот во нив, имаат жолта боја и ја симболизираат сончевата светлина. Во нив, шеф Магнус задолжително става и суво грозје.

Имено, за прославата во Скопје, годинава, амбасадата на Кралството Шведска го повикала мастершефот Магнус Албректсон кој обично во Скопје доаѓа да готви за Деновите на шведската кујна во јуни.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...