Слоу Фуд: Сакаме јасни и задолжителни правила за сите земји и последици за оние кои не ги почитуваат

Трите најголеми производители на месо во светот произведуваат повеќе емисии од Франција, и речиси исто колку и некои од најголемите нафтени компании. Ако овие компании беа држава, тие ќе беа седмиот најголем производител на емисии на стакленички гасови во светот, велат од интернационалната организација на Слоу фуд, во барањето упатено до учесниците на годишната Конференција на ОН за климатските промени.

342

Светската климатска конференција на Обединетите нации (COP24) моментално се одржува во Катовице, Полска. За време на конференцијата, учесниците се повикуваат да креираат „Правилник“, систем на заеднички правила за спроведување на обврските преземени во Париз во 2015 година.

„COP ја признава одговорноста на индустриската храна во создавањето на емисии на стакленички гасови“, вели Урсула Хадсон, претседател на Слоу Фуд Германија и член на Извршниот комитет на Слоу Фуд.

„Ние знаеме дека земјоделството и користењето на земјиштето генерално предизвикуваат четвртина од вкупните емисии на стакленички гасови на глобално ниво (IPCC). Во Европа, ако ја вклучиме и енергијата потрошена за одгледување и производство на храна, транспорт, ладење и подготовка, цифрата се зголемува до 40%.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabay

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...