Словенечка кујна за ракија во Випава

За многумина ракијата може да биде отров, ако се консумира неумерено, но може да биде и лек. Можеби затоа и многу од лекарите што ги знам, а и многу возрасни и мудри луѓе, секој ден наутро и евентуално навечер, испиваат по една чашка добра ракија. Во Випава, Словенија, во „Кујната за ракија“ на Дарко Жгавц нам ни беше понудена како лек.

216

Дали знаевте дека првиот пријавен патент во Кралството на Србите, Хрватите и Словенците бил казанот за ракија? Оваа информација, како и многу други информации за ракијата има во Музејот посветен на ракијата кој се наоѓа под Авала кај Белград. Но за ова другпат.

Во сите бившо-југословенски држави како да нема некој што не е стручен за ракија, а ако некој пијалок е во рангот на национално богатство на речиси секоја земја на Балканот, тогаш тоа е токму ракијата или како што уште често знае да се каже – балканското виски.

Во Србија се тврди дека ракијата е автентичен српски бренд, а ако прашате кај нас, во Хрватска, во Словенија или во Босна, ќе ви го кажат истото – ракијата е хрватски, словенечки, босански, македонски автентичен бренд. И што можеме да заклучиме од ова? Па, ако ме прашате мене, ова значи дека никој не може да каже дека е ракијата негов изум, бренд, дел од неговата и само неговата традиција и култура.

Секоја е поинаква и карактеристична токму за крајот кадешто е направена. Така, за Македонија е карактеристична жолтата ракија, а за Србите сливовата, Хрватите најмногу ја трошат медовата, а Словенците – онаа од јаболки.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...