Скопски крафт пивар зготви скопско Пале Але со цвет од липа

Скопјанецот Димитар Блажевски завршил средно хемиско училиште во Скопје, студирал економија во Белград, но како човек, вели, созреал на скопскиот асфалт. Веќе трета година по ред е дел од домашната пивска крафт сцена. Готви и креира нови вкусови на пива, во есен и зима во Скопје, а во лето на Маврово. Се гордее со своето интересно ‘скопско пиво’ со цвет од липа, но и со омиленото пченично пиво готвено со праска

356

Нашиот соговорник Димитар Блажевски го запознавме на еден настан организиран од Слоу-фуд Водно, а подоцна го сретнавме и на предновогодишниот зимски пивски салон во Кинотека. Се разбира, таму беше тој со својата понуда на крафт пива, нешто со што се занимава во последните три години, а неговиот интерес, возбуда и желба за експериментирање со постојано нови и необични вкусови не само што не стивнува, напротив, сѐ повеќе расте.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...