Ни ја донесоа чешката кујна, а ги бендисаа македонските ќебапчиња и вина

Готвачите Радек Прихонски и Михал Суханек кои деновиве во ресторанот „Пелистер“ подготвуваа чешки специјалитети, веќе имаат свои фаворити кога станува збор за македонската кујна: ќебапчиња, салати, рибја чорба и македонски црвени вина.

790

Шеф Радек Прихонски и неговиот колега и асистент, Михал Суханек, ни ја донесоа чешката кујна во центарот на Скопје. Тие двајца изминативе денови, заклучно со викендов, им овозможија на скопјани да вкусат нешто ново, различно и вкусно.

Шеф Радек Прихонски доаѓа првпат во Македонија, за разлика од неговиот колега кој претходно веќе ја посетил и бил на професионално, кулинарско патување во Охрид. Неговата најдобра дегустација таму била – рибјата чорба.

Шеф Прихонски пак,  е воодушевен од нашето овошје и од зеленчукот. Има само пофални зборови за македонската кујна и вели дека Македонија, благодарение на предноста што ѝ ги даваат климата и почвата, има да понуди навистина прекрасно овошје и зеленчук.

„Деновиве јадам само салати и ладни стартери, и тие се одлични! Но, исто така, морам да ги споменам и ќебапчињата – прекрасен локален специјалитет“, вели шеф Прихонски.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...