Неколку свежи сливи на ден ќе ги зајакнат коските и ќе го намалат ризикот од рак на дебело црево

Има податоци кои покажуваат дека 100 г сливи дневно во период од три месеци значително ги зголемува маркерите во крвта кои покажуваат зголемување на густината на коските

448

Ако секој ден јадете по 12 сливи, и така правите цели два месеци, значително ќе го спуштите нивото на холестерол во крвта, тврдат научниците. Покрај тоа, ќе ги зајакнете коските и ќе го намалите ризикот од заболување од рак на дебело црево.

Антиоксидансите од сливите ги уништуваат слободните радикали кои можат да доведат до оксидација на холестеролот, кој значително го зголемува ризикот од мозочен удар или висок холестерол.

Сливата е богата и со влакна и затоа е задолжителен избор во случај на отежнато празнење и запек. Дихидрокси-фенил изатин е една од состојките на сливите, поради кои, меѓу другото, ова овошје има лаксативно дејство.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...