Костенот не се комбинира со друга храна

Тре­ба да се кон­су­ми­ра са­мо ко­га е со­се­ма зрел, до­бро ва­рен или пе­чен.

1723

Ни­кој не мо­же да му одо­лее на ми­ри­сот на пе­че­ни­от ко­стен кој се ши­ри низ ули­ци­те во есен­ски­те де­но­ви. Тол­ку енер­ги­ја, ви­та­ми­ни, скроб во тол­ку ма­ло те­ло, ќе воск­лик­нат гур­ма­ни­те пред аро­ма­тич­ни­от пе­чен ко­стен. Ста­ну­ва збор за дра­го­це­но овош­је кое двој­на­та об­ви­вка го шти­ти од про­па­ѓа­ње. Но, ко­га ќе се спо­мне­не ко­сте­нот, мно­гу­ми­на и по­крај пре­крас­ни­от вкус, се за­мис­лу­ва­ат по­ра­ди сво­ја­та ли­ни­ја. За сре­ќа, по­ве­ќе­то лу­ѓе гре­шат сме­тај­ќи го ко­сте­нот за ви­со­ко­ка­ло­ри­чен производ.

Костенот е особено делотворен против анемијата бидејќи е одличен извор на железо, а бидејќи лесно се вари, им се препорачува на оние кои страдаат од гастроинтестинални заболувања.

Нутриционистите го препорачуваат во исхраната особено за време на диета. Костенот ги надоместува истрошените енергетски залихи во телото, овозможува сигурен внес на висококвалитетни минерали, дава сила и потребна цврстина на мускулите, го зајакнува имунитетот и делотворен е во борбата против анемијата.

Мо­же да се ја­де свеж, ва­рен, пе­че, пр­жен, ка­ко пи­ре или во фор­ма на браш­но за приго­тву­ва­ње сла­тки. Тре­ба да се кон­су­ми­ра са­мо ко­га е со­се­ма зрел, до­бро ва­рен или пе­чен. При не­го­во­то кон­су­ми­ра­ње, тре­ба да ви би­де единс­тве­но ја­де­ње, од­нос­но избег­ну­вај­те ги ком­би­на­ци­и­те со дру­га хра­на за по­лес­но да се сва­ри.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...