Изминатиов викенд во село горно Нерези се готвеше со диви билки. Токму така – „Готвење со диви билки“, беше наречен и настанот на кој Елена Доленц покажа како може да се искористи она што ни го дава природата, а притоа да се јаде и вкусно и здраво.
„Целта на настанот беше подобро да се запознаеме со природата која не опкружува и да научиме како да го искористиме она што таа ни го дава. Кај нас растат навистина многу видови на јадливи и лековити билки, а истите сѐ помалку се употребуваат. Она што некогаш секојдневно било застапено во кујните на нашите прабаби, ние денес го нарекуваме плевел, го корнеме, го одминуваме и за нас нема никакво значење. Свеста за улогата на сите овие билки е сѐ помала, па така овој настан освен што понуди едно прекрасно уживање во бои, мириси и вкусови, имаше и едукативна цел и на истиот се споделуваа информации за билките што ги употребувавме. Сите рецепти претходно ни беа испробани и беа запазени сите мерки на претпазливост. Во рецептите доминираа дивите билки и истите беа приготвени на начини кои овозможуваа да се зачуваат хранливите состојки“, објаснува Елена која со семејството, сопругот Дарио и трите деца, од пред повеќе од 3 години заминала да живее во селото Шлегово, близу Кратово.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.