Драгица Зенделовска, нутриционист: Хималајска сол – може, кафеав шеќер – не мора!

„Јас сум голем гурман (хедонист) и сакам да пробувам различни вкусови, традиционални јадења, да ги споредувам културите на готвење. Ретко, ама баш ретко, но во исклучителни ситуации може да пробам нешто што не е добро (понекогаш само поради љубопитност). За најблиските се грижам и знам да бидам строга ама треба да имаме на ум дека храната исто така служи да ни го одржи расположението на високо ниво, па некогаш и намерните грешки може да послужат“, вели нашата соговорничка.

5856

Драгица Зенделовска е научен соработник на Институтот за претклиничка и клиничка фармакологија со токсикологија на Медицинскиот факултет во Скопје.

Нејзиниот втор ангажман е од областа на нутригеномијата и диететиката и давање совети за исхрана и додатоци во исхраната. Зборувавме со неа за оваа област, за нутриционизмот, за  исхраната по генотип, за препораките во врска со исхраната на болните од канцер, но и за нејзиниот став кон популарните ’здрави’ производи од типот на кафеав шеќер, химелајска сол, итн.

Прочитајте го интервјуто на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...