Владимир Какуринов: Биеното сирење се произведува кај нас уште од турско, а ајварот …

„Србите исто така велат дека е ајварот традиционален српски производ иако добро знаат дека е тоа традиционален македонски производ. Јас секогаш кога зборувам со нив, им велам: баш ме интересира каде одгледувате куртовска капија. На ова никогаш нема одговор“ Исто е и со биеното сирење, па нема да ме зачуди ако почнат да го произведуваат и соседните земји кога ќе видат дека добро оди. Но тоа сепак останува македонски производ.

934

На темата брендирање и заштита на производите, за ајварот и биеното сирење како автентични македонски производи, разговаравме со Проф.д-р Владимир Какуринов, претседател на македонската регионална канцеларија на Европската групација за хигиенско инженерство и дизајн (EHEDG) и професор на Северно Кавкаски Федерален Универзитет во Ставропол, Русија.

Какуринов со години се занимава со квалитетот и безбедноста на храна, тој е основач на Консалтинг и тренинг центарот КЛУЧ,и бл раководител на Институтот за храна, професор по микробиологија на храна, шеф на микробиолошката лабораторија за испитување на квалитет и безбедност на храна за човечка исхрана и добиточна храна, а има изработено и Прирачник за заштита на традиционалните македонски производи.

Според него, долга е листата на производи, земјоделски и прехранбени, што Македонија може да ги заштити.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...