Ова е прва сезона на хварскиот ресторан „Штајун“ или во слободен превод од хварскиот дијалект – сезона или време, на шеф Хрвоје Томичиќ и неговиот партнер и пријател од детството Франко Жувела.
Овој симпатичен мал ресторан за разлика од оние на хварското шеталиште со поглед на море, но и со поглед на содржината на вашата чинија, е во едно поинтимно и повеќе зелено, отколку сино опкружување, но морето е тука присутно на поинаков начин. Можете да го намирисате, да го вкусите, но не и да го видите. Од ова прекрасно катче во една од малечките карактеристични хварски улички, а сепак близу до центарот на градот, имате преубав поглед кон Хварската тврдина и ѕвезденото небо.
А сѐ наоколу е специфично за овој крај, па и она што тука го имаат на менито, е речиси сѐ хварско, локално, сезонско, традиционално, домашно, и здраво.
Заедничкиот ресторан кој го отвориле на 1.мај планираат да работи токму како што вели и неговото име – сезонски.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.