Антиоксидансите клучни за побавен развој на катаракта

Со новото и прво од таков вид истражување утврдена е врската помеѓу храната богата со антиоксиданси и низок ризик од катаракта на подоцнежна возраст

230

Научниците анализирале 20 истражувања во дел од светот за да го утврдат влијанието на витамините и каротеноидите на ризикот од катаракта.

Без оглед на некои недоследности, многу резултати покажале дека консумирањето на цитруси, плодови од родот Capsicum, мркови, домати и темнозелен зеленчук како спанаќ, брокула и кељ да го забави развојот на катаракта.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...