Кои се трите најздрави масла?

Околу мастите постои голема конфузија. Со децении не советуваа да ги избегнуваме здравите пририодни масти, а да користиме рафинирани масла за кои се покажа дека не се здрави. Еве што вели за ова др.Марк Хајман, автор на книгата „Јадете мрсно, бидете витки“.

1558

Според авторот на книгата „Јадете мрсно, бидете витки“, др.Марк Хајман, но и според многу други медицински експерти денеска, советот да се внесуваат само 5 отсто калории од заситените масти ги поттикнал луѓето да користат рафинирани масла во големи количини.

Исто така, официјални извори ја советувале широката јавност да внесуваат 5 до 10 отсто калории од полинезаситени масти. А резултат на овој и на други многу лоши нутриционистички совети бил тоа што внесувањето на омега 6 масни киселини драстично се зголемил.

Денеска, според зборовите на др.Хајман, Американците консумираат барем два пати повеќе линолна киселина отколку во 60-тите години.

Што е последицата од ова?

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...