Мишелин, да или не?

Дали наградуваните ресторани се навистина Светиот Грал на кулинарството?

250

„Кога бев дете, да се освои Мишелинова ѕвезда беше еднакво на освојување на Оскар. Денеска ѕвездите се делат како бонбони. Што Мишелин веќе воопшто значи? Не многу! Не мислам дека риа веќе воопшто разбираат што прават. Тоа е сегасамо уште еден пореметен систем“.

Ова се зборови на најпознатиот и најконтроверзниот светски готвач кој после 17 години интензивна работа и маничен лов на „ѕвезди“ одлучил да запре, да му се посвети на семејството и на самиот себе. Марко Пјер Вајт тогаш сфатил дека го посветува животот на нешто секундарно па така, ги вратил своите ѕведи и предизвикал бурни реакции во својата бранша. За жал, денеска повеќето луѓе го помнат по тоа што стана заштитно лице на „Кнор“ коцките за супа, а не по она што со своите постапки навистина го придвижи – бунтот и спротивставувањето на елитистичкиот водич на Мишелин.

Шеф Вајт тогаш постапил според сопствениот нагон. Не му било во план да се менува водичот  и неговата политика на наградување. Не постигнал некој домино ефект, но сеедно, го вклучил знакот за узбуна. Зошто?

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...