Дали ги миете конзервите пред отварање?

Лименките од сокови, пиво и конзервирана храна пред отварање добро измијте ги и исушете ги со картиени салфети.

637

Повеќето соли кои ги внесуваме во организмот доаѓаат од лебот и од преработената храна – особено полуготовата или конзервиранатаНа организмот му се доволни само 2 грама сол дневно и тој податок не треба да се занемари затоа што солта се нарекува и тивок убиец.

Во преголеми количини, со време се зголемува ризикот од мозочен удар и кардиоваскуларни болести.

За да го намалите внесот на сол, конзервирана храна како грав или наут, пред готвењето измијте ги, ставете ги во цедалка, измијте ги под млаз вода, па дури тогаш подгответе ги.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...