Кокосовиот орев е непроценлив дар од природата кој наоѓа примена во кулинарството но и во козметиката и медицината.
Расте на палми високи и до 30 метри кои според видот и возраста даваат од 5 до 150 плодови годишно. Обично секој кокосов орев тежи 2, 5 кг. Плодовите растат во гроздови од по 5-6 скриени по гранките. Покриени се со дебела обвивка која е многу тврда и содржи белковини.
Кокосовиот орев е средно голем зелен плод во кој се наоѓа голем орев со три вдлабнатини. Во внатрешноста се наоѓа бел јадлив дел кој е познат како копра. Копрата е извор на кокосовото млеко и на кокосовото масло, а кога ќе се исуши може да се изренда во кокосово брашно.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabay