Зрната какао им се добро познати на сите љубители на чоколадо кои знаат дека од нив се прави еден од најомилените „слатки гревови“, чоколадото. Но дали знаете дека и самите зрна сирово какао се јадливи и се многу здрави?
Еве неколку добри причини поради кои би требало да размислите и наместо чоколадо, да почнете да грицкате зрна какао.
Јадливите зрна какао се препржени и излупени од надворешната лушпа па се кршат на помали делови за да можат полесно да се јадат. Можете да ги грицкате како ужина, но можете и да ги додавате во разни јадења за да добиете крцкава текстура и препознатлива чоколадна арома. Покрај сето тоа, во организмот ќе внесете и нутриенти кои се од голема важност за општото здравје.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.