Вања Пушкар: Се обидуваме да ги намалиме балканските кавги за тоа кое јадење чие е

Балканците секогаш ги нагласуваат различностите, а ги занемаруваат сличностите. Јас како Босанец имам аверзија кон границите и поделбите па преку гастрономијата се обидувам колку што можам повеќе да ги бришам, вели овој босански готвач со белградска адреса.

291

Нашиот соговорник со својот тим доаѓа од Белград, кадешто во својот ресторан „Ирис“ се стреми кон демонстрација на сите богатства од балканскиот регион, како продукти, традиција и карактеристики.

И сето тоа преку неговата ревизија на локалните производи и традиционалната храна.

Зборувавме со него за неговата кулинарска уметност, за Мишелин ѕвездите, за храната и концептот на Новата балканска кујна, а на 24.март, во Јавна соба, ќе имаме можност и да го вкусиме сето она што беше предмет на нашиот разговор.

Прочитајте го интервјуто на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...