Денеска, во кујната на средното угостителско училиште „Лазар Танев“ беше промовирана иницијативата „Часови за готвење слоу фуд“.
Станува збор за соработка помеѓу Здружението за социјални иновации АРНО, Слоу Фуд Водно и училиштето СУГС „Лазар Танев“ во чии рамки ќе бидат организирани 5 часови за готвење, секој со различна тематика.
Иницијативата стартува на 8.декември со шеф Маре Јаневска со часови за готвење на тема: Сирење на трпезата.
Потоа, во периодот до март, следуваат уште четири часови и тоа, со шеф Бобан Симоновски на тема: Тркалото на сезоните, потоа, повторно со шеф Маре на тема: Месеници од тефтерот на баба; па со шеф Зоран Мајновски на тема: Протеински растенија и на крај, со шеф Дејан Карапеев на тема: Риби од нашите води.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.