Освен што е препознаен како одличен зачин во кујните ширум светот, лековитите својства на ѓумбирот се сепак главна причина за неговата популарност.
Можеби е најпознат фактот дека ѓумбирот помага во ублажување на мачнините и повраќањето како и кај тегобите со варењето – не само што го смирува желудникот, туку ги олеснува надуеноста и запекот и ја подобрува апсорпцијата на хранливи материи.
Но освен тоа ѓумбирот содржи и антиоксидантни , анмтимикробни и противвоспалителни својства – затоа „чашка“ ѓумбир рано наутро е одличен начин да го почнете денот. Ќе го разбуди вашиот метаболизам и ќе ви даде енергија.
Прочитајте повеќе на порталот „АРТ КУЈНА“.
Фотографијата е преземена од ТУКА.