Во новиот извештај во списанието Human Genetics, истражувачите на Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд заклучиле дека лицата со заедничка генетска предиспозиција за дијабетес тип 2 имаат помала веројатност дека ќе развијат болест ако имаа покачено ниво на бета каротен во крвта.
Поконкретно, оние кои консумирале околу 6,5 мг хранливи состојки секој ден (што одговара на пола шолја варени моркови), имале најдобри резултати, иако се покажало дека врската исто така зависи и од тоа како нивното тело го метаболизира бета каротенот.
„Она што е важно за лекување и превенција на дијабетес тип 2 се здравата исхрана и активниот начин на живот. Неколку истражувања кои ги спроведовме за генетиката и исхраната покажаа дека ДНК не ја одредува судбината“, објаснил др.Атул Бути, вонреден професот на педијатрија на Стенфорд.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabay