Зошто е добро маслото од тиква?

Маслото содржи поразновидни масни киселини отколку маслиновото, и поголема концентрација на омега-6 масните киселини, го јакне имунитетот и заради големата концентрација на цинк и магнезиум е одлично средство за превенција од настинка и грип.

690

Маслото од тикви се вбројува во намирници за здрава исхрана заради благотворното дејство на здравјето, а се смета дека делува и лековито во случај на некои состојби како што е на пример зголемената простата.

Маслото од тиква е богато со незаситени масни киселини чие внесување е исклучително важно затоа што го намалува нивото на холестерол во крвта со што поволно дејствува на работата на крвотокот и го чува срцето.

Содржи поразновидни масни киселини отколку маслиновото масло, и поголема концентрација на линолна киселина (омега-6) чиј недостаток предизвикува сува кожа и коса и го забавува зацелувањето на раните.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...