Дали овие производи наскоро ќе исчезнат?

Стручњаците предупредуваат дека порастот на температурата среде климатските промени влијаат неповолно на одгледувањето на какаото, кое е главна состојка на чоколадото и дека светското производство на чоколадо ќе биде прилично загрозено до 2030.година.

493

Глобалното загревање зема такви размери што стручњаците се загрижени за тоа дека одделни растителни култури, кои ги консумираме секојдневно, потполно ќе исчезнат.

Иако многумина се сѐ уште прилично незаинтересирани за состојбата во која човештвото ја доведе планетата, сѐ повеќе се зборува на оваа тема. За оние кои сѐ уште не ја сфаќаат сериозноста на состојбата, можеби треба најпрвин да се потенцира дека поради негрижата за планетата, сите ние би можеле да останеме без кафе и чоколадо?

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...