Уште една причина повеќе да јадете зеленчук

Зеленчукот како што се кељ, зелка и брокула го спречува развојот на рак на дебелото црево, покажала новата студија.

840

Истражувањето кое го спровел институтот Френсис Крик во Лондон покажало дека одредени хемикалии што ги содржи овој зеленчук го намалуваат воспалението во цревата и дебелото црево, штитејќи ги со тоа од рак на цревата.

Оваа студија ги истражувала предностите од консумирањето на намирници кои се богати со индол-3-карбинолом (I3C). Оваа супстанција се произведува во телото по внесувањето на намирници како што се брокулите, карфиолот, прокељот, зелката и кељот.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...