Додека е сезона на модрите патлиџани, не ги пропуштајте. Не е лошо да си замрзнете и за во зима бидејќи овие плодови се многу хранливи. Тие се одличен извор на витамините К, Ц, А, Б1, Б3, Б6 и Б9 (фолна киселина), а богати се и со минералите калиум, калциум, фосфор, бакар и магнезиум.
Плодовите од модриот патлиџан се чест гостин на менијата на љубителите на зеленчук ширум светот, а во веганските кујни важат за совршена и вкусна замена за месото.
Освен како храна, патлиџанот во одделни земји се применува и во медицински цели. Традиционалната кинеска медицина ја признава оваа билка како одлично средство за лекување на гастритис, проблеми со коските, реума, изгореници на кожата, па дури и рак.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.