Контролира дијабетес, намалува холестерол, лекува гастритис, па дури и рак

Според истражувањата, насунинот, антиоксиданс кој е присутен во кората на модриот патлиџан има голема и моќна улога во превенцијата и ширењето на ракот. Меѓудругото...

730

Додека е сезона на модрите патлиџани, не ги пропуштајте. Не е лошо да си замрзнете и за во зима бидејќи овие плодови се многу хранливи. Тие се одличен извор на витамините К, Ц, А, Б1, Б3, Б6 и Б9 (фолна киселина), а богати се и со минералите калиум, калциум, фосфор, бакар и магнезиум.

Плодовите од модриот патлиџан се чест гостин на менијата на љубителите на зеленчук ширум светот, а во веганските кујни важат за совршена и вкусна замена за месото.

Освен како храна, патлиџанот во одделни земји се применува и во медицински цели. Традиционалната кинеска медицина ја признава оваа билка како одлично средство за лекување на гастритис, проблеми со коските, реума, изгореници на кожата, па дури и рак.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...