Без оглед на тоа дали станува збор за чоколадо, за крофни, солени грицки или тестенини – повремено сите чувствуваме силна желба за нив. Но и откако ќе ги изедеме, нашата желба не стивнува. Таа е знак за недостаток на одредени минерали.
Проблемот со нездравите намирници е следниот: колку и да изедеме, нивното јадење не ѝ става крај на таа желба, напротив, честопати потоа ни се јаде уште повеќе. За што станува збор тука?
Науката открила дека ваквиот копнеж на нашиот организам значи дека ни се потребни одредени минерали кои навистина можат да се најдат во нездравите намирници – но сепак е најдобро да го добиеме од целовита, здрава храна. И навистина, единствено ако тие минерали ги обезбедиме од природни извори во кои нутриентите се оптимално групирани заради подобра апсорпција, можеме да се надеваме дека тој копнеж по нездравите намирници ќе престане.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.