Овошјето и зеленчукот кои денеска се продаваат во Канада и во САД содржат многу помалку нутриенти отколку што содржеле во 50-тите години, утврдила анализата која ја спровеле The Globe and Mail и CTV News споредувајќи ги нутритивните таблици на некогашната и сегашната храна.
За да ја направат анализата, истражувачите ги прегледале табелите на нутритивните вредности на намирниците кои ги подготвиле државните институции на Канада во 1951, 1972. и 1999. година и ја споредиле количината на нутриенти во 100 грама од дадена намирница некогаш и сега.
Произлегло дека, на пример, компирот изгубил 100% од својата содржина на витамин А, 57% витамин Ц и железо, и 28% од содржината на калциум. Исто така, изгубил 50% од содржината на рибофлавин и 18% тиамин.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.