Диња: не само вкусна, туку и здрава

Покрај лубениците, за многумина асоцијација за лето се и дињите. Освен што се вкусни, слатки и здрави, за некои проблеми тие се и лек. Еве како да одберете слатка и зрела диња и како за 5 минути да направите од неа сладолед

376

Портокаловата боја на овој сочен плод укажува на изобилие од каротен кој е силен антиоксиданс. Иако за консумација се преферира сочното месо од дињите, во некои народи на Јужна Америка и Азија најценети се семките.

Дињата е одлична и ако сте на диета затоа што во 150 грама има само 53 калории, 13 грама јагленохидрати, а мноштво влакна и витамини А и Ц. Кај некои калифорниски сорти измерени се количини од овие витамини кои можат дури и целосно да ја задоволат нашата дневна потреба за нив.

Освен тоа, дињата изобилува со антиоксидансите колин, зеаксантин и бета каротен кои даваат заштита од низа болести – од обична настинка па сѐ до рак.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...