Пченката е природен лек и идеална диетална намирница

Оваа вредна сезонска намирница нема да ве оптовари со вишок калории, а ќе ви обезбеди јагленохидрати, енергија и витамини, а исто така има и антиканцерогени својства.

501

Пченката е денеска многу распространета намирница. Се консумира како зеленчук или се меле во брашно од кое се прави вкусен пченкарен леб. Палента, традиционално јадење врз база на пченка е составен дел од старите медитерански менија, а и денеска си го наоѓа своето место како додаток на месните и рибјите специјалитети.

Пченката е нутритивно вредна намирница која притоа не го оптоварува организмот со вишок калории со оглед на тоа што во еден клас со просечна големина има 80 до 100 калории. Богата е со јагленохидрати и сиромашна со масти па претставува извор на брзо расположлива енергија. Мастите кои преовладуваат во пченката се незаситени.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...