Кога ќе дојде есен, главни ѕвезди се јаболките и тиквите, но многу често се случува да ги заборавиме крушите
Иако можеби не се најпопуларна есенска намирница, има бројни причини зошто не би требало да ги занемариме.
Крушите не се само сочни и вкусни, туку се и една од најздравите есенски намирници.
Тие изобилуваат со влакна, па помагаат за спречување на надуеноста, одржување на здравото ниво на холестерол, а добри се и за превенција на рак од дојка, срцеви болести и дијабетес тип 2.
Крушите се извор на низа витамини – Ц, К, Б2, Б3 и Б6. Идеално овошје се за трудниците или за мајките кои дојат. Од минерали, содржат калциум, магнезиум, калиум, бакар и манган. Витаминот Ц и бакарот се антиоксиданси па една круша на ден ќе направи чудо за вашиот имунитет.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey