Истражувачите од Кардиоваскуларниот институт во Исфахан, Иран, спровеле нова студија со цел да се испита можната поврзаност помеѓу јадењето јаткасти плодови и ризикот од кардиоваскуларни заболувања и смрт кај иранското население.
Во студијата учествувале вкупно 5.432 на возраст од 35 години и повеќе, без историја на кардиоваскуларни заболувања.
Учесниците биле избрани по случаен избор од урбаните и руралните области на округот Исфахан, Арак и Наџафабад и нивното консумирање на јаткасти плодови – вклучувајќи ореви, бадеми, фстаци, лешници и семиња – беше измерено со помош на прашалник за фреквенција на консумирање на храна.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey