Сега е сезона за модрите патлиџани кои е најдобро да се консумираат помеѓу август и октомври, а веганската кујна ги препознава како одлична алтернатива за месо затоа што се добар извор на протеини.
Некои сорти имаат плодови тешки и до килограм, но во светот се разликуваат голем број сорти кои се разликуваат по големината и обликот на плодот, бојата…
Во 100 грама свеж модар патлиџан има само 24 калории, додека варениот има 35, а освен тоа е богат извор на влакна, особено на целулоза која е добра за варењето, како и витамини Б1, К, Ц, А и фолна киселина.
Она по што се познати е антиоксидансот насунин кој се наоѓа во неговата кора, а ги штити нашите клетки од уништување и е собирач на слободни радикали и влијае на излачувањето на вишок на железо од организмот. Токму овој антиоксиданс може да влијае на превенција од кардиоваскуларни болести, како и превенција од рак.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey