Кога станува збор за позитивното дејство на лутата храна врз здравјето на организмот, доволно е да се спомене истражувањето на кинеските научници од 2015.година во кое учествувале пола милион испитаници, а кое покажало дека лицата кои шест до седум пати неделно имаат на менито лута храна, имаат 14 отсто понизок ризик за смртност од било која причина во споредба со оние кои јадат лута храна еднаш неделно или поретко.
Но слични резултати се воочени и за смртност од конкретни болести, како рак, срцеви болести и болести на дишните патишта. Дел од позитивните резултати се препишуваат на чилито или на неговата биоактивна компонента капсаицин, кој има антимикробни, противвоспалителни, противтуморски и антиоксидативни својства.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey