Дали е паметно да се јаде чоколадо со истечен рок?

Ако чоколадото поминало низ различни температурни промени, голема е веројатноста дека повеќе не е безбедно за јадење. Имајте на ум дека промената на температурата овозможува раст на бактериите..

797

Се проценува дека секоја година се фрла половина од произведената храна, иако дел однеа може да се консумира и по истекот на рокот на траење, но треба да се биде внимателен.

Каков вкус има и како изгледа она по што може да се процени во каква состојба е чоколадото?

„Ако најдете чоколадо на кое му истекол рокот на траење, прво треба да го проверите вкусот“, вели Брин Кирк, водителка на колегиумот на Chocolate University Online. Доколку чоколадото поминало низ различни температурни промени, голема е веројатноста дека повеќе не е безбедна за јадење. Имајте на ум дека промените на температурата овозможуваат раст на бактерии.

Кога чоколадото ќе се стопи, а потоа ќе го ставиме во фрижидер да се стврдне, настанува кондензација. Тоа создава атмосфера за сздавање и ширење на бактерии. Дури и ако не ги гледате, тие се тука.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...