Има многу совети за тоа како правилно да се комбинираат намирниците во исхраната за да не дојде до пореметување во системот за варење, како болки во желудникот, гасови или послаба апсорпција на хранливи материи, но лекарите и нутриционистите особено предупредуваат на редоследот на внесувањето на храната во организмот.
„Кај здрави поединци не е премногу важно на кој начин ги комбинираат намирниците. Повеќето луѓе можат неселективно да јадат што ќе посакаат. Но редоследот на внесување на намирниците во организмот кај некои луѓе може да предизвика непријатни последици“, вели германскиот гастроентеролог д-р Волфганг Холтмејер.
Тој потсетува дека салатите и овошјето на пример, се варат побрзо од останатите намирници заради што е најдобро да не се јадат на крајот од оброкот.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey