Иако повеќето рецепти со булгур кои можат да се најдат велат дека се приготвува брзо, речиси секој предвидува дека сепак треба да се вари, ако не повеќе, тогаш барем 5-10 минути.
Бидејќи булгурот се подготвува од пченично зрно без лушпа, кое делумно се вари, а потоа се суши и се ситни на мали делови, логично е дека не морате воопшто да го варите. Ако не сте пробале досега, тогаш пробајте уште денес. Сѐ што треба да направите е да зовриете на пример 2 шолји вода и да го прелиете булгурот. Покријте го тенџерето со капак и оставете го да отстои 30 минути или додека вие правите уште некој прилог за јадењето, на пример, таратур или салата.
Највкусен е оној малку покрупниот, за пилав.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.