Внимавајте на овие пет намирници кои на жештините брзо се расипуваат

Бидете внимателни за време на летото бидејќи во овој период може многу лесно да се случи да се отруете со храна.

607

Високите температури и високиот степен на влажност, значи, летното секојдневје, се идеални услови за раст и размножување на патогени бактерии – предизвикувачи на труење со храна. Еве со кои намирници треба да бидете внимателни.

Пилешко

Сировите или недоволно термички обработено пилешко спаѓаат во високоризична храна поради можност од труење. Тука сњ заканува ризик од два вида бактерии кампилобактер и салмонела, кои начесто се наоѓаат во цревата и пердувите на овие птици.

Научниците од Institute of Food Researcha ги истражувале соковите кои настануваат во текот на одмрзнувањето на пилешкото, а откриле дека токму тие течности се природно тло за размножување на кампилобактер.

Стручњаците тврдат дека дури ни пилешкото кое е термиќки оработено не треба да се чува подолго од 48 часа во фрижидер.

Прочитајте го целиот текст на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...