Мислите дека ако јадете леб од цело зрно или без глутен му правите добро на организмот?
Се чини дека ова баш и не е вистина, еден сосема поинаков леб е, всушност, најдобар за здравјето, барем така мисли американскиот кардиохирург, д-р Стивен Гундри, кој советува да се држиме подалеку од лектиното или другите токсични растителни протеини кои се наоѓаат во пченицата и производите без глутен.
Кога консумираме лектини тие предизвикуваат одреден вид хемиска војна во телото, но и инфламиторни реакции кои доведуваат до зголемување на тежината и други здравствени проблеми.
Што треба да јадеме?
Најдобар леб е оној од бадемово брашно, кокосово брашно, но без житарки. Овој вид леб е совршен ако сакате да го намалите внесот на шеќери.
Еве го рецептот:
Состојки:
75 г кокосово брашно
60 г мелен златен лен, цело зрно
3 белки
3 поголеми јајца
5 лажици маслиново масло
1 прашок за печиво
140 мл топла вода
Начин на приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Смелето го лененото семе. Сите суви состојки измешајте ги во еден сад. Во друг поголем сад со миксер изматете ги јајцата и белките. Додадете ги сувите состојки и сè заедно убаво изматете. Нека отстои 5 до 10 минути за да згусне. Ставете во калап и печете 35 до 40 минути.