Како правилно се чуваат зачинските билки?

Зачинскте билки можете да ги чуватена различни начини, вклучувајќи сушење, замрзнување или чување во масло. Која од овие три методи да се одбере зависи од видот на билките и од тоа за што планирате да ги користите.

300

Пазарите се полни со прекрасни зачински билки, а веројатно и самите си имате засадено неколку во саксии во вашиот дом. Тие се одлични во свежа состојба, но можете да ги користите и во текот на целата година. Еве како можете да ги зачувате.

Сушење на зачините

Сушењето на зачинските билки не може да биде поедноставно, а е одличен начин да се зачуваат магдонос, рузмарин, мента, мајчина душица и многу други зачини. Но некои билки ќе бидат само бледи сенки од самите себе кога ќе се исушат, па за нив постојат други алтернативи, како што е замрзнување и правење на путер и оцет.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...