Трисетите се години кога е последен момент сериозно да ја сфатите поговорката „подобро да се спречи, отколку да се лечи“.
Како што се приближувате кон средните години, рате ризикот од развој наброји болести а исхраната игра во тоа важна улога.
Правилниот избор на намирници помага во превенција од рак, дојабетес и срцеви болести. Затоа веднаш исфрлете ги лошите намирници од исхраната и зголемете ги шансите да ја дочекате староста здрави и во форма.
Нездрава храна не треба да се јаде независно од тоа во која возраст сме, но после трисетата нашето тело нагло станува помалку отпорно на храната од рестораните за брза храна и било која друга процесуирана храна.
Можеби и самите сте забележале дека некои намирници повеќе не ги поднесувате, па не е лошо триесетиот роденден да го одберете како ден кога конечно ќе одлучите да му посветите повеќе внимание на своето здравје.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey