Исхраната има влијание во нашето здравје повеќе отколку што мислиме. Лошата исхрана може да биде предизвикувач на рак подеднакво исто како и алкохолот, покажаа резултатите од новите истражувања.
Во која мерка навиките во исхраната влијаат на нашето здравје?
Резултатите од истражувањата покажуваат дека лошата исхрана е заслужна за голем број од случаите на заболување од рак.
Истражувачите посебно издвоиле седум причини за можни заболувања од рак: ниска количина на внесување на зеленчук и овошје, житарики и млечни производи, но и високо количество на внесување обработено и црвено месо и газирани сокови на база на шеќер.
– Ниското количество на консумирање на цели житарки се поврзува со најголемиот број случаи на заболени од рак во САД, а веднаш потоа следат недоволното внесување на млечни производи – изјавил д-р Занг.
Истражувачите, исто така, потсетуваат дека претходните студии докажале дека ракот на дебелото црево директно се поврзува со внесувањето на обработено месо.
– Нашето истражување покажува дека бројот на новите случаи во голема мерка се поврзува со лошата исхрана на светско ниво – заклучил д-р Занг.