Дали сте за дива храна?

Дознајте кои се предностите на дивата храна и дали е таа подобра од обичната, па дури и од органската храна во вашата градина? Коприви, печурки, глуварче, див лук, … Дознајте кои се предностите на дивата храна и како да ја вметнете во поголеми количини во својата исхрана.

366

Дивата храна постои ширум светот и е пристапна за сите. Секако, мора да ги познавате основите на берење и собирање за да можете да се впуштите во „дивата приказна“.

Правилата се речиси исти и кога станува збор за собирање лековити билки, а тоа значисе берат само чисти билки, далеку од улиците, патиштата и загадувањето, информирајте се за видовите (за да не наберете отровни), информирајте се за начинот на берење (дали е јадлив цветот, стебленцето или целата билка), … Најдобро е за почеток да се вклучите во некоја група на извидници, собирачи на печурки, кампери, кадешто со помош на стручни луѓе и преку дружење во природа ќе ја запознаете подобро дивата храна.

Следете неколку основни советиЗапознајте ја околината во која планирате да барате дива храна, разговарајте со локалното население, многу цвеќиња се јадливи (глуварче, рози, …), не берете во загадени места, боровинките и јаткастите плодови се преполни со нутриенти и антиоксиданси.

Целиот текст побарајте го на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pexels

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...