Дивата храна постои ширум светот и е пристапна за сите. Секако, мора да ги познавате основите на берење и собирање за да можете да се впуштите во „дивата приказна“.
Правилата се речиси исти и кога станува збор за собирање лековити билки, а тоа значи: се берат само чисти билки, далеку од улиците, патиштата и загадувањето, информирајте се за видовите (за да не наберете отровни), информирајте се за начинот на берење (дали е јадлив цветот, стебленцето или целата билка), … Најдобро е за почеток да се вклучите во некоја група на извидници, собирачи на печурки, кампери, кадешто со помош на стручни луѓе и преку дружење во природа ќе ја запознаете подобро дивата храна.
Следете неколку основни совети: Запознајте ја околината во која планирате да барате дива храна, разговарајте со локалното население, многу цвеќиња се јадливи (глуварче, рози, …), не берете во загадени места, боровинките и јаткастите плодови се преполни со нутриенти и антиоксиданси.
Целиот текст побарајте го на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pexels